Unitatea de dializă şi nefrologie Sibiu a fost înfiinţată în 1990, la data respectivă fiind al 5 lea serviciu de acest fel apărut în România după Bucureşti ( 1974 ), Timişoara ( 1976 ), Cluj ( 1978 ), Iaşi ( 1988 ) . Dialize destinate insuficienţei renale acute au fost efectuate în spitalul judeţean Sibiu începând cu anul 1978 . După înfiinţarea unităţii de dializă actuale, procedura terapeutică de dializă în regim acut şi cronic a fost preluată de către aceasta din urmă, păstrându-se activitatea în echipă complexă nefrologie – ATI pentru urgenţele care necesită acest lucru.

Centrul de hemodializă care în prezent constă în 9 aparate de hemodializa ; in aceasta locatie exista un salon cu 2 paturi destinat dializei peritoneale constituind compartimentul dializa peritoneala ,compartiment care apartine sectiei Medicala I.

          Programul de lucru:

8 ore a cate doua ture, garzi la domiciliu pentru dializele in regim de urgenta ( zilnic orele 19-7 A.M.). In zilele libere (duminica, sarbatori legale)
• Serviciile pe care le ofera unitatile mai sus mentionate sunt urmatoarele:
– hemodializa pentru insuficienta renala acuta si insuficienta renala cronica
– hemodializa pentru intoxicatiile severe cu substante dializabile
– dializa peritoneala continua ambulatorie
– consulturi de specialitate si dispensarizare ambulatorie sau in stationarul de nefrologie pentru cazuistica nefrologica
– manopere specifice:
a.) Initierea de urgenta a sedintelor de dializa ( hemodializa si dializa peritoneala)
b.) Efectuarea in regim cronic a sedintelor de hemodializa si dispensarizarea lunara clinica si paraclinica a bolnavilor in program de dializa peritoneala continua ambulatorie
c.) Efectuarea de investigaţii imagistice (radiologie, echografie în modul M, B şi Doppler, tomografie computerizată şi explorare scintigrafică reno-urinară) de către personalul serviciului de nefrologie şi al spitalului, abilitat în efectuarea acestor investigaţii.
Încadrarea cu personal al serviciilor de Nefrologie şi Dializă este următoarea:

Echipa de Medici

 • Dr. Cotârlă Liviu – medic primar interne specialist nefrolog – medic șef
 • Dr. Popa Mirela – medic primar nefrologie și medicină internă
 • Dr .Mitea Sorin- medic specialist nefrologie si medicina interna
 • Dr. Popa Livia –medic specialist nefrologie si medicina interna
 • As. med.coord. Resiga Cristina – asistent medical șef

  – 6 asist. medicali
  – 2 ingrijitor curatenie
  – 1 brancardier
  – 1 tehnician
  – 1 registrator medical
  – 1 infirmiera
  – 1 inginer
  – 1 psiholog

  Serviciul de Nefrologie ( Nefrologie şi Dializă ) serveşte ca bază de învăţământ practic ( stagii clinice ) pentru studenţii Facultăţii de Medicină „Victor Papilian” Sibiu .