Locație în pavilionul Medicale, et. 2
E-mail: gastro@scjus.ro
Locație în pavilionul Medicale, et. 2
E-mail: gastro@scjus.ro
Aceasta secţie clinică acordă asistenţă medicală de supraspecialitate în patologia complexă de gastroenterologie şi hepatologie clinica.
Activitatea de asistenţă medicală de specialitate se desfăşoara în sistem integrat în:
-Hemoragiile anamnestice (hematemeză sau melenă în zilele anterioare internării)
-Hemoragiile stabile hemodinamic( care nu mai exteriorizează semne de hemoragie de mai multe ore sau zile , care au Hb. ≥8g, care au un raport Puls/ TA<1.
Gastroenterologul de garda va decide momentul în care se va efectua gastroscopia de urgenţă sau temporizată în fucţie de starea pacientului.
Hemoragiile internate prin urgenţă, între orele 22-07 vor fi reechilibrate hemodinamic, temporizate pentru gastroscopie pentru a doua zi, ora 8.
La bolnavii cu hemoragii active , severe , gastroenterologul va face o endoscopie cu scop de evaluare a severităţii hemoragiei, sursa hemoragiei şi va tenta hemostaza endoscopică, în acest sesns fiind nevoie de dotarea cu endoscoape şi mai ales accesorii necesare hemostazei endoscopice ( ace pentru injecţii cu hemostatice şi sclerozante, ligatoare pentru varicie esofagiene, dispozitiv de hemostază cu plasmă cu argon, clipuri etc.)
Bolnavii cu hematemeză repetată, în cantitate mare, au nevoie de sedar profundă şi eventual intubaţie pentu procedura endoscopică, altfel se produce, de regulă, aspiraţia în arborele bronşic cu risc de stop cardio-respirator. Endoscopia la pacienţii intubaţi se efectuează în serviciul ATI, iar la bolnavii la care este nevoie de sedare aceştia vor fi însoţiţi la endsocopie de personal din ATI calificat în resuscitare.
Pentru endoscopia la ATI sau în compatimentul de endoscopie, din echipa de endoscopie face parte o asistentă de la Gastro şi o infirmieră, iar daca în serviciul de Gastro se află doar o asistentă şi o infirmieră, se va deplasa asistenta de la Gastroe ajutată de o infirmieră de la Medicală I sau II, în funcţie de disponibilitate.
De multe ori hemoragia se reia la interval scurt după hemostază, bolnavul necesitînd reevaluare de către echipa gastroenterolog-chirug-medic ATI., de aceea bolnavii din ATI vor fi trimişi la salon numai dupa consultul prealabil al gastroenterologului care preia bolnavul.
-Resângerarea din fistule vasculare, din ulcere mari, cu vase mari erodate, a căror hemostază endoscopică nu este eficientă, impune intervenţia chirurgicală de urgenţă.
-Resângerarea din varice rupte impune reevaluare endoscopică, aplicarea de ligaturi suplimentare cu benzi elastice, acestea fiind dovedite ca cele mai eficiente în a stăpâni hemoragia variceală. Ineficienţa ligaturilor este în general apanajul cazurilor terminale la care nici o altă tehnică nu mai dă rezultat. Sonda S-Blakemore este istorie în toate centrele de gastroenterologie, inserţia ei este decorativă, ineficientă, costisitoare, fiind folosită ca ultimă încercare.
Protocol semnat de şefii de secţie:
-Secţia Clinică Gastroenterologie, Medic şef. Dr.Alexandru Frăticiu
-Secţia Clinică ATI, Medic şef. Dr. Mihai Sava
-Clinica Medicală I, Medic şef. Conf. Dr. Paul Jurgen Porr
-Clinica Medicală II, Medic şef Dr. Beca Corina
-UPU, Medic şef Dr. Roşca Constantin.
-Director Medical, Dr. Cipăian Călin (2011)
Compartimentul de endoscopie
ESOFAG:
STOMAC-DUODEN
CĂI BILIARE ŞI PANCREATICE
INTESTIN SUBŢIRE ŞI GROS
ORIFICIUL ANAL
Staţionarul Secţiei are saloane cu 3, 4, 5 şi 6 paturi.
Pentru patologia grava 2 saloane sunt dotate cu instalaţii de oxigen, aspiraţie, trusă de resuscitare, pulsoximetru.Unele saloane au frigider şi TV.
Are în componență:
Aparatura endoscopică din compartimentul de endoscopie este:
Activitatea ştiinţifică de cercetare se desfăşoară prin cercetări clinice în patologia specifică digestivă, studii clinice internaţionale etc.
Pentru studenţii şi rezidenţii din specialităţile de gastroenterologie, dar şi alte specialităţi medicale, şi chirurgicale, vizionarea „live” a procedurilor ensoscopice diagnostice şi intervenţionale, reprezintă o contribuţie importantă asupra formării profesionale, iar participarea lor la asemenea acte medicale sunt de mare interes.
Medicii rezidenţi se pregătesc prin prezentări săptămânale de referate şi prin participarea directă la actele practicate pe secţie şi în compartimentul de endoscopie.
Secţia de gastroenterologie şi compartimentul de endoscopie reprezintă o bună bază de formare şi pentru cadrele medii, şi în principal pentru cele de gastroenterologie şi endoscopie.
În secţia de gastroenterologie funcţionează doi medici cu doctorat în stiinţe mediclal, o perte din cercetarea pentru obţinerea titlurilor fiind efectuată pe secţia noastră.