Prezentare Generală

Contact: telefon 0269215050 interior 180 sau 0726772160

Secția de Oncologie a SCJU Sibiu furnizează servicii medicale, care se concentrează asupra dumneavoastră, pacientul oncologic. Pentru a vă proiecta programul de tratament personalizat se iau  în considerare elemente multiple, cum ar fi diagnosticul histopatologic, extinderea bolii, inclusiv calitatea vieții fizice (starea generală), dar și emoțională. Înțelegem că gestionarea cancerului poate fi extrem de dificilă și ne străduim să fim o sursă constantă de sprijin pentru pacienții noștrii.

Secția noastră Clinică funcționează în regim de spitalizare continuă (internare la pat) și în regim de spitalizare de zi (ambulator).

Secția Clinică funcționează temporar în clădirea secției de ORL cu acces exterior direct de pe Bd.Corneliu Coposu, parcul situat la intersecția Bd.Coposu cu str .Bâlea.

Beneficiem de un Ambulatoriu de specialitate cu 3 medici, în cadrul Policlinicii de pe strada Bâlea.

Drumul care trebuie parcurs până a intra în tratamentul nostru:

 1. Diagnosticul cancerului aparține colegilor noștrii clinicieni interniști, gastroenterologi, radiologi, chirurgi, neurochirurgi, urologi, ginecologi, ORL-iști, dermatologi.
 2. Confirmarea diagnosticului de cancer se face după prelevarea unei probe de țesut tumoral prin biopsie sau în urma unei intervenții chirurgicale. Citirea după prelucrare a țesutului dumneavoastră la microscop de către medicii anatomopatologi vă certifică diagnosticul de cance,r cu posibilitatea de a efectua în plus colorații mai speciale care poartă denumirea de imunohistochimie. Aceste colorații oferă informații suplimentare despre boala dumneavoastră.
 3. Pentru stabilirea extinderii bolii (stadiul) sunt necesare și alte investigații imagistice care pot fi efectuate în spitalul nostru: mamografie performantă digitală, ecografie cu substanță de contrast, ERCP (endoscopie retrogradă a , endoscopii digestive cu anestezie, RMN, computer tomograf.
 4. După ce diagnosticul de cancer a fost stabilit și confirmat la microscop veți fi îndrumat pentru a depune dosarul dumneavoastră medical la fișierul din Policlinica ”Veche” (str. Bâlea) pentru Comisia Oncologică multidisciplinară. Dosarele se depun în fiecare săptămână de joi până miercuri a săptămânii următoare și vor fi analizate în fiecare zi de joi.

 

 1. Comunicarea deciziei va fi posibilă telefonic de vineri până luni, când vi se va comunica și programarea întâlnirii cu medicul curant. Veți primi și o comunicare în scris a terapiei dumneavoastră și vă rugăm să o ridicați din Cabinetul de Oncologie al Ambulatoriului de Specialitate (Policlinica ”Veche”/strada Bâlea/etajul 3). Persoana de contact: d-na Damian Elena
 2. Medicul curant vă va programa pentru inițierea tratamentului oncologic în funcție de programările deja existente pentru pacienții aflați în tratament. Dacă starea generală nu permite administrarea unui tratament oncologic vi se vor recomanda îngrijiri paliative care pot fi efectuate la domiciliu sau internarea prin programare în Hospice.
 3. Tratamentul oncologic același cu cel aplicat în toate Centrele Oncologice din țară în conformitate cu ghidurile europene esmo și cele NCCN, personalizat fiecarui pacient: chimioterapie, terapie țintita (anticorpi monoclonali, imunoterapie), hormonoterapie, chirurgie și radioterapie prin parteneriat cu Radioterapia Clinicii Polisano (decontată de către Casa de Asigurări). Fiecare pacient este unic, fiecare tumora este unica. Prin colaborare cu chirurgii noștrii vasculari se pot monta camere sucutanate pentru administrarea chimioterapiei de lungă durată, cu acordul informat al pacienților.
 4. Secția noastră beneficiază de serviciile unui psiholog care vă poate susține în această bătălie dificilă.
 5. Documentele medicale pe care le solicitați, concedii medicale, referate, bilete de trimitere se eliberează prin programare în ambulatoriul de specialitate (Policlinică).
 6. Internările sunt facilitate prin programare și se vor face la Biroul de internări din aceeași Policlinică. Este necesară programarea, buletinul de identitate și cardul de sănătate. După întocmirea fișei de observație vă veți prezenta în modularul nostru unde se vor recolta probele biologice. În funcție de rezultatul acestora vom iniția/continua tratamentul.

ÎNTREAGA NOASTRĂ ECHIPĂ VĂ DOREȘTE MULTĂ PUTERE PENTRU A ÎNVINGE BOALA DUMNEAVOASTRĂ!

 VĂ MULȚUMIM PENTRU CĂ NE-AȚI ALES PE NOI SĂ LUPTĂM ÎMPREUNĂ!

Medic Șef Secție

Dr. Ramona Coca

Echipa de Medici

ECHIPA DE MEDICI AI SECȚIEI CLINICE

 • Dr. Ramona Maria Coca – medic șef secție, primar oncologie medicală, șef de lucrări catedra de Oncologie a Facultățiii de medicină, doctor în științe medicale
 • Dr. Alexandra Mihaela Cipăian – medic primar oncologie medicală
 • Dr. Monica Pătran – medic primar oncologie medicală
 • Dr. Victor Marian Nimirceag – medic specialist oncologie medicală

                ECHIPA DE MEDICI AI AMBULATORIULUI DE SPECIALITATE

 • Gheorghe Mihulecea – medic primar oncologie medicală, șef de lucrări catedra de Fiziopatologie a Facultății de Medicină, doctor în științe medicale
 • Dr. Monica Liana Moldovan- medic specialist oncologie medicală
 • Dr. Valeria Vioara Văleanu – medic primar oncologie medicală, doctor în științe medicale
 • Psiholog – Lucaciu Monica-Ana

ECHIPA DE ASISTENTE MEDICALE

 • GABRIELA BASARABĂ – asistent șef

Capacitatea Secției

53 de paturi

Pacienții pot fi tratați și în regim de spitalizare de zi.

Spitalizarea de zi este o formă de spitalizare prin care bolnavul face tratament în spital, fiind reținut numai pe durata tratamentului (perfuziei) după care se poate reintegra în viața familială și socială în cursul aceleiași zile.

Dispensarizarea și tratamentul postspitalicesc al bolnavilor oncologici este asigurat prin două cabinete de policlinică cu sediul în Policlinica nr. 1 (veche), unde fiecare din medicii mai sus mentionați își desfășoară activitatea de ambulator.

Patologia Tratată

POSIBILITĂȚI DE TRATAMENT ONCOLOGIC MEDICAL

 1. Secția Clinică de beneficiază de o Comisie Oncologică multidisciplinară care vă va personaliza tratamentul în funcție de tipul histopatologic, stadiul bolii, biomarkeri conform ghidurilor ESMO (europene) și NCCN (amercane). Medicii noștri s-au pregătit pentru a deveni oncologi în centre universitare din Cluj (IOCN) și București (IOB).
 2. Tratamentele pe care le instituim sunt de tipul:
 • CHIMIOTERAPIE INTRAVENOASĂ, ORALĂ, SUBCUTANATĂ
 • TERAPIE ȚINTITĂ PERSONALIZATĂ (IMUNOTERAPIE, MOLECULE MARI ȘI MICI)
 • HORMONOTERAPIE

Mențiune: chimioterapia se poate administra intravenos via abord venos direct, scameră implantabilă (Compartimentul de chirurgie vasculară)

SERVICII MEDICALE DE CARE DISPUNEM ÎN CADRUL SPITALULUI PENTRU DIAGNOSTIC, STADIALIZARE, TERAPIA REACȚIILOR ADVERSE

 1. ANATOMIE PATOLOGICĂ: DIAGNOSTIC HIOSTOPATOLOGIC CU POSIBILITATEA DE A EFECTUA COLORAȚII SPECIALE DE IMUNOHISTOCHIMIE
 2. IMAGISTICĂ: MAMOGRAF DIGITAL PERFORMANT, RADIOLOGIE INTERVENȚIONALĂ CU POSIBILITATEA DE EFECTUA BIOPSII MAMARE ECOGHIDATE, CIPARE TUMORALĂ PENTRU POSIBILITATEA EFECTUĂRII CHIRURGIEI CONSERVATOARE, ECOGRAF, RMN, COMPUTER TOMOGRAF
 3. MEDICINĂ NUCLEARĂ: SCINTIGRAFII OSOASE
 4. SECȚII CHIRURGICALE (I ȘI II) ÎN CARE ÎȘI DESFĂȘOARĂ ACTIVITATEA ȘI CHIRUGI CU COMPETENȚĂ ONCOLOGICĂ.
 5. COMPARTIMENTUL DE CHIRURGIE VASCULARĂ– CU POSIBILITATEA DE MONTARE DE SISTEME PORT SUBCUTANATE („CAMERE”) PENTRU ADMINISTRAREA CHIMIOTERAPIEI INTRAVENOASE
 6. MEDICINĂ INTERNĂ: DIAGNOSTICUL CANCERULUI ȘI TRATAMENTUL COMPLICAȚIILOR ȘI REACȚIILOR ADVERSE
 7. SECȚIE DE OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE – DIAGNOSTICUL ȘI CHIRURGIA CANCERELOR GINECOLOGICE
 8. UROLOGIE- DIAGNOSTICUL ȘI CHIRURGIA CANCERELOR UROGENITALE
 9. NEUROCHIRURGIE– DIAGNOSTICUL ȘI TRATAMENTUL CHIRURGICAL AL TUMORILOR CEREBRALE PRIMARE ȘI METASTATICE, PRECUM ȘI A TUMORILOR VERTEBRALE
 10. ORTOPEDIE – TRATAMENTUL FRACTURILOR PE OS PATOLOGIC
 11. ORL– DIAGNOSTICUL ȘI CHIRURGIA CANCERELOR DE CAP ȘI GÂT
 12. CARDIOLOGIE – PENTRU MONITORIZAREA FUNCȘIEI CARDIACE ÎN TIMPUL TRATAMENTELOR ONCOLOGICE, CU POSIBILITATEA DE EFECTUA ECOCARDIOGRAFII CU MĂSURAREA FRACȚIEI DE EJECȚIE
 13. DERMATOLOGIE – TRATAMENTUL RECȚIILOR ADVERSE CUTANATE ALE IMUNOTERAPIEI
 14. HEMATOLOGIE- TRATAMENTUL ANEMIILOR SECUNDARE ȘI EFECTUAREA DE BIOPSII OSTEOMEDULARE

COLABORĂRI PENTRU DIAGNOSTIC MOLECULAR ȘI TERAPIA PERSONALIZATĂ A CANCERULUI

 1. LABORATOARE DE GENETICĂ DIN TOATĂ ȚARA CU POSIBILITATEA DE A EFECTUA DETERMINĂRI MOLECULARE CONFORM GHIDURILOR DE TRATAMENT ACTUALE
 2. CENTRE DE PET CT (TOMOGRAFIA CU EMISIE DE POZITRONI) DIN ȚARĂ UNDE SE POT EFECTUA INVESTIGAÂII ÎN REGIM DE GRATUITATE PRIN APROBAREA COMISIEI CNAS (CORESPONDENT CRITERII CNAS)
 3. RADIOTERAPIA EXTERNĂ (TOMOTERAPIE) A CANCERULUI ÎN REGIM DE GRATUITATE (SERVICII DECONTATE CNAS) ÎNTR-UN ALT CENTRU MEDICAL SIBIAN

4. HOSPICE CARL WOLF pentru îngrijiri paliative unde internarea se va face cu programare și prin consimțământ informat

Activitate Științifică și didactică

 • Cadrele medicale participă la cursuri de perfecționare și educație medicală continuă în țară și străinătate
 • Suntem Centru de pregătire pentru rezidenții de oncologie medicală
 • În secția noastră își desfășoară stagiile de pregătire la Disciplina de Oncologie studenții facultății de medicină : anul V Medicină Generală și anul IV Asistență Medicală