E-mail: radiologie@scjus.ro
Serviciul de radiologie și imagistică medicală este unul dintre cele mai mari servicii ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.
Laboratorul prezintă un număr de 11 puncte de lucru.
E-mail: radiologie@scjus.ro
Serviciul de radiologie și imagistică medicală este unul dintre cele mai mari servicii ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.
Laboratorul prezintă un număr de 11 puncte de lucru.
ECHIPA DE MEDICI
Serviciile au regimuri de lucru adaptate specificului sectiilor deservite, unele servicii lucrand non-stop, in mai multe schimburi (Urgenta, CT, Ambulator, Mamografie, Ortopedie), existind si doua linii de garda (Urgenta si Computer Tomograf).
Laboratorul de Radiologie si Imagistica ofera toate tipurile de radiografii si radioscopii, Mamografie, Echografie abdominala, parti moi, Doppler vascular periferic, Computer-Tomografie cu exceptia celei cardiace si coronariene, IRM cu exceptia celei cardiace si coronariene.
Numarul de examinari anuale se apropie de 100 000 de proceduri, (76 000 radiografii, 15.000 ex CT anual).
Pacienţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu beneficiază de posibilitatea efectuării unor investigaţii medicale complexe cu ajutorul noului computer tomograf din dotarea Laboratorului Clinic de Radiologie şi Imagistică Medicală. Aparatul a fost achiziţionat cu aproximativ 420.000 euro la finalul anului 2014 în sistem leasing, fondurile fiind asigurate de către Consiliul Judeţean Sibiu.
Computerul Tomograf este de tip Optima CT 660, cu 64 detectori şi 128 slice -uri reconstruite, cu generator de înaltă tensiune de 72Kw şi alte caracteristici tehnice, care asigură un timp de rotaţie completă de minim 0,35 s
Deschiderea gentry-ului de 70 cm şi greutatea maximă admisă – 227kg, oferă posibilitatea examinării şi pentru pacienţi supraponderali.
Fiind un aparat de generaţie nouă, dispune de tehnologii avansate care permit reducerea dozelor de radiaţii necesare examinării pacienţilor.
Pe lângă consola de achiziţie standard a aparatului, care permite vizualizarea si reconstrucţia imaginilor (2D, vizualizare 3D a volumelor si suprafeţelor), sistemul dispune şi de un server de post procesare care generează funcţii avansate de investigare şi permite folosirea în acelaşi timp de către mai mulţi utilizatori a acestor funcţii.
Această staţie de postprocesare are instalate aplicaţii oncologice, pulmonare şi de alte specialităţi şi numeroase specificaţii din care amintim următoarele
– segmentarea automată a vaselor şi izolarea faţă de structurile adiacente;
– evaluarea angiografică a întregului arbore arterial;
– cuantificarea leziunilor vasculare;
– evaluarea fluxului şi volumului sangvin în capilarele cerebrale, timpul de tranzitare al sângelui în capilare;
– vizualizarea 2D şi 3D a colonului pe întreaga sa lungime;
– segmentarea automată a colonului;
– segmentarea automată a plămânilor şi arborelui bronşic;
– cuantificare rate de creştere tumori;
– imagistică de fuziune etc..
Clinica de Radiologie si Imagistica Medicala participa la activitati stiintifice variate, ca: Educatia rezidentilor de Radiologie si Imagistica Medicala, respectiv a rezidentilor de alte specialitati care au in norma de baza Ultrasonografie. Personalul Clinicii este angrenat in Comisii de Doctorat si alte asemenea activitati.
Prin Centrul de Ultrasonografie al Universitatii L Blaga, Laboratorul de Radiologie efectueaza scolarizarea postuniversitara a medicilor care doresc obtinerea atestatului in Ultrasonografie, pe baza examenului de Atestat ce se efectueaza si la Sibiu din 1998.
De asemenea colaboram cu Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in doameniul Sanitar Bucuresti, organizand cursuri de competenta in Radiologie Imagistica Medicala pentru asistenti.